Serc

Paleis voor Volksvlijt

Het Paleis voor Volksvlijt was een groot glazen gebouw aan het  Fredriksplein  op een iets Noordelijker plaats waar nu het pand van De Nederlandsche Bank staat. Het werd gerealiseerd tussen 1855 en 1864.  Het paleis werd ontworpen door architect Cornelis Outshoorn. In 1929 werd het Paleis voor Volksvlijt door brand verwoest.

Het Paleis voor Volksvlijt werd in de nacht van 18 op 19 april 1929 door brand verwoest. De galerij bleef deels gespaard, maar het hoofdgebouw is nooit meer herbouwd. 
In de galerij bevonden zich woningen en winkels, en een zaaltje dat na de oorlog onder meer werd gehuurd door de vereniging Wie Eegie Sanie. Ook Circus Elleboog was in de galerij gevestigd. Boven de galerij waren woningen, waar onder meer Gerard Reve in de jaren vijftig woonde. 
In 1960 werd de galerij echter afgebroken om plaats te maken voor het gebouw van de De Nederlandsche Bank.
Prachtig gebouw! zonde van die brand, maar ook dat ze dan de galerij hebben afgebroken.

Digitale herbouw van het Paleis voor Volksvlijt

Het zal menigeen niet ontgaan zijn dat het nu mogelijk is het Paleis voor Volksvlijt via Internet te bezoeken. Bijna 80 jaar na de verwoestende brand, is het Paleis virtueel uit zijn as herrezen. Opmerkelijk is dat de constructie van het 3D model nagenoeg evenveel tijd in beslag nam als de fysieke bouw van het oorspronkelijke Paleis. Bekijk de website

Op de plek waar nu de Nederlandse Bank staat, het Amsterdamse Frederiksplein, bevond zich tussen 1864 en 1929 het Paleis voor Volksvlijt.